14 Haziran 2016 Salı

Mezuniyet Yakın..


Arkadaşlar merhaba,

Uzun bir aradan sonra yazmak için anca vakit bulabildim. Malum ATPL sınavları ile uğraşıyorduk. Çok şükür 14 dersin tamamını verip kurtulduk böylelikle geriye sadece uçuşlar kaldı. ATPL süreci benim için çok sıkıcıydı sürekli yer dersleri, Ankara'ya gidip sınavlara girmeler vs. Neyse ki bitti ve bundan sonra uçuşlara odaklanacağız.  Uçuşlar ama öyle eskisi gibi VFR (Visual Flight Rules) uçuşlar değil.. Artık alet uçuşlarına geçtik..

Peki nedir alet uçuşu ?

Kısaca bir cümle ile söylersek, kör uçuştur. Yani hiç dışarıdaki referanslara bakmadan sadece kokpitin içindeki aletler ile yapılan uçuş. Bir diğer deyişle o aletlere bakarak uçağınızın yere göre pozisyonunu, bir VOR a göre konumunu, nereye gittiğinizi, pisti hizalayıp hizalamadığınızı anlamaya çalıştığınız uçuştur. Buna alet uçuşu yani Instrument Flight bu uçuşun uygulandığı kurallar çerçevesine de Instrument Flight Rules (IFR) denir. Aslında Airline a geçtiğimizde yapacağımız uçuştur. VFR uçuşa ise “Gülen Gözler” adlı Türk filmindeki Vecihi dersek heralde yeterince tanımlamış oluruz =)

Toparlayacak olursak:

Önce uçmayı öğrendik, sonra gece uçmayı öğrendik (gece denize dalmak gibiydi..),  sonra o uçakla görerek bir yerden başka bir yere gitmeyi öğrendik, şimdi de körlemesine uçuş yapmayı yani dışarı bakmadan alet uçuşu yapmayı öğreniyoruz..

Tabi alet uçuşu hemen öyle uçakla başlamıyor. Önce tek motor daha sonra da çift motor simulatörlerinde yaklaşık 20 sorti uçtuk. 2 gün önce de bizim DA-20 ‘lerden biri ile ilk alet uçuşum için Çorlu meydanına gittim. İlk gerçek ILS yaklaşmamı yaptım.. =)

Şuana kadar 143 saat uçuşum oldu ve mezuniyete de sayılı aylar, darısı bu mesleği gönülden isteyenlerin başına..



Fly safe bros. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder