26 Mart 2017 Pazar

ICAO Level Sınav Tecrübelerim - TEA -

Merhaba,

Bu yazımda sizinle pilotların yurt dışı uçuşlarına gidebilmeleri için lisanlarında bulunması gereken ingilizce seviyesini belirleyen ICAO level 4 sınav tecrübelerimi paylaşacağım.  Bence gereksiz onu bi söyleyeyim ancak herkes ekmeğinin peşinde biliyorsunuz ki, malum sınav 400TL. =)

Sınavı uzun uzun anlatmayacağım. Üç bölümden oluşuyor:

1- Genel konuşma
    2- Record dinleyip readback yapma (ya da anladığını söyleme diyelim çünkü illa aynı cümleleri kurmak gerekmiyor)
    3- Resim yorumlama, karşılaştırma ve konu üzerine discussion yapma.

Sınavdan uzun uzun bahsetmedim çünkü sınavı özetleyen örnek link hemen burada: http://www.maycoll.co.uk/aviation-english/test_of_english_for_aviation.htm

O zaman diyeceksiniz ki bu yazıyı neden yazıyorsun be adam ..

Şöyle ki ben bu sınava gideceğim zaman etrafta gitmiş girmiş birinden tecrübelerini alayım dedim. İnternette şöyle bi dolaştım bloglar okudum ve cok da doğru yazılar görmedim ya da şöyle diyelim, bazı yazılar geçerliliğini yitirmiş zaman geçmiş artık sınav ortamı değişmiş. O yüzden yazayım da insanlar Özyeğin Üniversitesi’nin bu sınavına girerken neyle karşılaşacaklarını bilsinler..

Evet yanlış duymadınız Özyeğin üniversitesi.. artık bu sınavı SHGM yapmıyor ne yazıkki (şimdilik..) Ne yazıkki diyorum çünkü Ankara’da bu sınava giren kimi görsem 6 yı bastyı geçti yani “ömür boyu muaf” artık adamlar bu sınavdan. Ee tabii herzamanki gibi “ben deniz”e de odunun kalını kaldı gene. Gene diyorum çünkü blogumu okuyanlar ilk TK başvurumda TOEFL maceralarımı falan bilirler. Neyse lafı çok uzatmayayım anlayacağınız üzere Özyeğin Universitesinden 6 falan almak biraz hayallerde kalıyor. Sorular belli degil bikere öyle ezberleyip de sınava girecek bir durum yok. Hal böyle olunca spontene sohbet muhabbet eşliğinde sınavınızı oluyorsuuz. Tabiki bir sınav şablonu var sorulacak sorularda belli adamın önünde kitap var ordan soruyor ancak sınava hazırlanırken öyle bir soru kaynağı yok.  Hal böyle olunca çalışması da zor oluyor. Kendimce bir yöntem belirledim çalıştım, sınava girdim sonuç hala belli değil, 10 gün içinde belli olacakmış ancak çalıştığım kitapların isimlerini sizinle paylaşacağım yazının sonunda.

Şimdi gelelim sınav öncesi benim en çok moralimi bozan yanlış bilgiye. Bir yazı okudum, recording’lerden hiç bir şey anlaşılmıyordu, ufacık bir teyp vardı sesi kötüydü oda akustiği berbattı yankı vardı die. Ben tabi tutuştum dedim yandık teyp ufak uzakta, masa büyük, yankı var. Yemin ediyorum size kafamda canlanan görüntü şuydu, hamamda emergency kule konuşmalarını dinleyeceğim ufak bir teyp cızırtılı sesler, ER Gazinosundaki son sesteki TV gibi düşünün (Askerlik yapanlar bilir). Hal böyle olunca dinlemediğim kayıt kalmadı evde arkadaşlar abartarak anlatmıyorum bunu ama çalışırken abarttım diyebilirim. Evde oturup seslere VLC media playerdan yankı üstüne yankı verdim öyle dinledim kayıtları. Belki yazı yazıldığında bu böyleydi gerçekten bilmiyorum ama şuan öyle değil. Şuan gidiyorsunuz gayet izole bir oda, iki tane hoparlör kulağınızın dibinde resmen, sesler tertemiz, dinliyorsunuz. Ben bütün readbackleri harfiyen geri söyledim sadece bir tanesinde yarım anladım. “Ask question” ve “Give advise” kısmında ise bir tane recordingi hiç anlamadığımı söyledim ve advise falan veremedim.  --- Not: Bu arada araya ingilizce kelimeler koyuyorumki sınav terimleriyle birebir olsun, Türkçeleştirmeyeyim diye. Yazım - imla o yüzden kayabilir affola =) --- Anlamama nedeniniz ise adamların şivesi oluyor. Yani Hindistanlı Fransız Alman İngilizce konuşunca anlamakta zorlanabiliyorsunuz. Onun dışında sınavda zor bir yer yok arkadaşlar gidiyorsunuz konuşuyorsunuz işin özeti bu.

He bir de şu var sınava gitmeden önce okuduğum yazı dışında herhangi başka bir bilgi paylaşımı da yoktu. Sınav akustiği zamanına göre değişim göstermişti ama diğer bilgiler işime yaradı, kendisine de buradan teşekkür ederim..

Bahsettiğim yazı: http://salvorates.blogspot.com.tr/2016/07/durum-degerlendirilmesi-ve-ozyegin.html

Çalışma yöntemi:

1.Kısım: (Profesyonel veya Student Pilot olmanıza göre sorular değişiyor)

Kendinizle ilgili, kendinize havacılıkla alakalı bir kaç soru sorun ve bunları cevaplayın bir kağıda yazın ezberleyin. Örnek: Uçuş okulun nasıldı ? En zor safha sence neydi ? Neden pilotluk ?

2. Kısım:

Vereceğim kitaplardaki recordingleri dinleyin.
-          Oxford English for Aviation Book
-          Check Your Aviation English - Macmillan English

3. Kısım:

Bu kitaplardaki fotoğrafları yorumlayın. Sample’ları dinleyin. Google’dan bulacağınız spontene fotoğrafları yorumlayın.

Gene bir yazının daha sonuna geldik kısa tutayım dedim ama biraz uzadı..

Daha ben size ne diyim reçeteyi yukarıda yazdım, herkese başarılar =))

Güncelleme: 30.03.2017

Arkadaşlar sınav sonucum level 5 olarak geldi. 6 sene geçerli imiş.. 


1 yorum:

  1. Geçmiş bir konu ama hayırlı olsun diyeyim hocam :) bilgilendirici bir yazı olmuş eline sağlık . 30 unda thy nin yapacağı dil sınavına katılacağım bende tavsiyelerin varsa alabilirim anilkocass@gmail.com şimdiden teşekkürler :)

    YanıtlaSil